Friday, May 18, 2012

JIKA INGINKAN SESUATU, BERHARAPLAH….



Salam semua…

          Mengharap atau bergantung harap bukanlah satu perkara yang salah. Kadangkala, apabila kita memendam harapan, terdengar suara-suara sumbang yang akan berkata

“wei, jangan nak mengharap sangat, nanti kau frust baru tau…”.

“beb, aku tak kisah kau nak simpan harapan setinggi gunung kinabalua tau everest, tapi aku takut kau kecewa je nanti”…

(peace ek, sape yang terasa tu…sekdar pandangan peribadi sahaja) J J J
But, what my mom told me is totally different…
My mom said..

“tak salah pun nak letak harapan setinggi mana pun. Berharaplah selagi mana kita manusia, sebab manusia sentiasa berharap agar dia sedar bahawa setiap yang mereka inginkan takkan jatuh bergolek depan mata”

“berharaplah sebab dengan harapan, kita nampak tujuan dan matlamat dalam hidup ini. hidup bermatlamat tetapi gagal mencapai matlamat tersebut jauh lebih elok daripada hidup dalam kejayaan tetapi tiada matlamat. Ibarat pemain hoki yang hebat tetapi tak tahu arah mana bola tersebut mahu dipukul (that last part is my words)…

“Allah takkan hampakan hambanya yang sering berharap DAN berdoa… simpan harapan dan keep on praying. Mungkin bukan sekarang Allah tunaikan keinginan tu, mungkin tahun depan, atau 10 tahun akan datang…selagi mana belum tercapainya harapan itu, berharaplah…..”

p/s: mom always know the best for her daughter… betul lah kata pepatah pengalaman mematangkan diri…

again, thank you mak….
I keep all my wish in a list so that I wont forget that I have wishes in my life…may Allah gives the best for me…
Panjat gunung kinabalu
Panjat tembok besar china
Salam…


satu lagi, kalau berharap takde usaha tak guna jugak! peace~~~

2 comments:

Dream.Stars.Zenith said...

huhu.. stkt say thaks mak kat blog ape cer wei.?? in reality la.. stakat alam maya mak xbaca.. i dare you .. say it infront mak.. serius..

Dieha N said...

it doesn'matter i said it in reality or not..the important things i realize it to say thank you or arigatou...>>>>>> tajuk lagu cn blue nih