Sunday, November 6, 2016

S.E.O.U.L T.R.I.P (Part 1)


Salam…
Demam korea masih melanda. … tak leh move on…. still takleh letak dalam mode korea dalam kenangan.. haish!!!!
Kenapa???
Ada banyak sebab kenapa rasanya trip kali ni memberi kesan yang bukan sahaja mendalam tapi tertusuk tusuk dalamnya tembus ke belakang (cewaaahhh!!!!)
First,
Korea is one of my favourite wishlist country yang wajib tuk lawat.
After all is not because the KPOP fever but it happens because of the country itself.
Second,
I love kpop so I should go there kan…. Mana tau untung untung dapat jumpa GOT7 ke BIGBANG ke.. hehehehehehe
Third,
My sister have been there for six months so I feel insecure for not having so Korean experience.. so kena pergi jugakla..
Fourth,
Korea is not only because of the kpop or kdrama, but also because of the F.O.O.D!!!!!
Yup, susah nak cari yang halal but bukannya takde.. ada kan??? Just need to do extra revision on that… J
Last but not least,
 I just don’t have a concrete reason to go there.. apa yang penting I wanna go there so much
So, the journey begin.
Banyak benda yang kena prepare ni bile nak travel negara orang.. yela tempat orang tak sama macam tempat kita..
So here are some lists to do before travel
1) Budget
2) Passport
3) Airlines
4) Friends
Well, im not really brave to go for solo travel, so friends are the most important for me.. since I have Kak Sab yang sangat bermotivasi and confidence in arranging the trips, so I shoud cling onto her.. sorry kak sab!
I Love you actually..
p/s : she is single and available n nice person… do pm for futher info









                                                 

After done all the checklist it is time for me to book the airlines..
As usuall, memang besenya I really into it when it comes to do the bookings.. seronok sebenarnya nak book membook ni…
Sebab kita la orang pertama yang dapat berangan depart and arrive…hehehehehehe
Well, imagination is the power of dreams…
Huhuhuhu kebiasaannya, I book airlines sekali dengan hotel dapat murah sikit..
Depends nak pakai apa because there are lot of engine yang boleh pakai untuk book flight+hotel ni.. tak semestinya kena bukak satu2 airline
For me, I used airasiax… the price is okey and dah biosa guna kot so I just proceed to airasiax..
Banyak jugakla pengalaman tyme book n after the booking seriously memang banyak problem.. bukan problem dari airasia tapi problem dari diri sendiri… kikikikiki
Arghhhh!!!! Sume orang dah balik so I think its better for me to stop till here,..
Later on, I will continue the journey….
See you!
:: still cannot move on
:: nak gi korea lagi

Salam…..

Thursday, October 27, 2016

Inter Phase part 1

salam semua..
aiyoooo lamanya tak update blog nih
hari 2 dok usha tapi tak update sebab belum ada masa..

inter phase....
perubahan fasa ke fasa yang baru
dah tua dah
ommo!!!!
patutnya dah makin tua hidup main baik dan baiktapi tak pasti pulak diri ni makin baik atau tak

hihihihihiii....

fasa dah masuk 25 an ni ada banyak benda yang dah belajar dah alami dan dah ras macam lali
tapi seronok pun ada jugak

besela soalan lazim

1) bila nak kawen
2) bila nak kawen
3) bila nak kawen

penat nak jawab so mampu senyum jer
diorang tak tau betapa susahnya ak nak adapt dengan changes dalam diri n sekeliling..

tapi takpe life is all about changes kan... and after all, life is dynamic it happens to change

and one more thing yang baru dalam my life is i love travelling'

singapore checked!
bandung checked!
korea upcoming!
cambodeia upcoming
aussie still palnning!

dalam malaysia,

already checked!
except sarawak!

so planning kena gi sarawak nih!





Monday, December 21, 2015

TUA KE MUDA...



salam chingu!!!

wahhhh upgrade uolss!! iolss punye bahasa dah upgrade..kikikikiki

kalau ada haters yang baca ni (eh, macam ada followers kan??? ) mesti dah kena kutuk nih!

"tak sedar diri sungguh, orang makin lama makin tua makin baik ni tak huduh sungguh perangainya"

"ekeleh, ingatkan makin tambah usia ni bawak2 bertobat, ni tak makin x senonoh jugak perangainya"

mine: i dont care! i dont care eeeeeeee (nyanyai cam 2NE1 nyanyi)

biasala manusia..... hahahahaha (ops tutup mulut)

tapi..... bila pikir-pikir balik

....
....
....
....
....

terasa gak makin tua makin jahat
makin berusia makin jahil pulak
makin tua makin ignorance

Allah!!

mana tak nye dari bigbang, infinite, bigbang sekarang GOT7 pulak!!!
hadoi!!!

nah, belanja satu gambar GOT7
btw, kita bias JACKSON!




SORRY HATERS!!!



PRAY GOOD FOR ME TAU...

Saturday, July 11, 2015

RANDOM THOUGHTS...

Salam ….
Lama nya tak berblog.. rindu nak menulis melihat tinta menari- nari (okey itu tipu sebab tinta tak menari, jari je yang menaip mana ada tinta! :-P )
Sedar tak sedar lama dah blog ni wujud berhabuk, bersarang, berlumut -  5 tahun hokey!..
Dari maktab sampaila dah keluar maktab dah kerja jadi cikgu.
Kali ni post ni nak kongsi tentang pahit manis bila dah bekerja berbanding belajar dulu2…
Kalau ikutkan hati memangla bekerja tu seronok iyelah time dulu tak sabar nak jadi dewasa kan…
Dapat pegang duit sendiri..
Dapat drive sendiri ke mana saje nak pergi….
Nampakla macam wow!!!! Matured and maturity is something cool
Tapi bila dah bekerja ni lain pulak rasanya….
Hehehehehehehe….
First things first come to my life is a responsibility when we become an adult.
Day by day the word become big and big like
Responsibility …. Responsibility…. Responsibility
Bukan tu je masalah pun bertimbun2… (belum lagi campur masalah feeling…. Blah blah blah)
Hahahahahaha so which one is the best one??
Ofkosla waktu kecik2 dulu zaman berhingus menangis2 bila tak dapat ape yang kita nak…
Tapi sedar atau tak zaman tu la zaman yang kita boleh buat apa yang kita nak walaupun end upnya nnti kena marah dan kena rotan…
I used to remember one of teacher said that “ takpe buat salah sekarang (time kanak2) sebab this is the moment that you know how to differentiate the good and the bad ones.
So it makes me thinking apa yang lecturer Perkembangan Kanak-kanak kata. “kids is a special creatures and so pure. They cant and not good in lying’.
Kanak-kanak ini memang jujur habis la.
Back to reality, that im  not a kid anymore…. So apa guna reminiscing zaman kanak2?
Hello !!! berguna hokey ! People do said the past is behind, learn from it!
Deep quotes tu sapa yang faham bagusla sapa yang tak tu, hadamlah sampai korang faham…
Anyong!!!

Date : 11/07/2015
Time : 4:37 pm
Background music : if you (bigbang) currently, this is my fav song ever!



introducing, this is all my teammates!


Monday, March 9, 2015

FIRST BLANK PAGE

                                         


salam.
2015, another year that make, shape, force me to become more mature. The year that I start my  real life. well so many stories will be created on this year. perhaps it can be good, challenging and sometimes worst. 
so hello 2015, please treat me well!

2015, the year i got new posted SK SERI KEPONG...
it is bizzare saying that im already working... a new phase of my life.
hope this exploration will be fantastic and interesting.
 
so lets enjoy 2015 life. 
may ALLAH bless and help us..

 bye 2014, the year that created so many memories
MH370 and MH17.
Oh Allah you know more than us. 
please help us going through our life.


                                     

Tuesday, March 11, 2014

normal thoughts

salam..

people talk..
they dont listen
but
they keep talking...
conclusion : mouth is created to talk, so people talk without knowing the truth...

_________________________________________________________

missing an old friend is normal.
hoping that my old friend can listen to me  is normal.
but
it is abnormal if my old friend read this because he is no longer here..
it is abnormal if  i still hoping my old friend know deep down in my heart....
__________________________________________________________

having problem is a part of our life journey...
people said, life without challenge is not fun
but
they dont realise that how terribble life would be
if you fail the challenges.

______________________________________________________

everything that occur, i do believe there must be a good reason behind.
dont blame others
cause it might be our mistake too..
take every lesson so that there is no repetition.

sincere : me
p/s : having mental breakdown is not easy to bring life back to normal.

Tuesday, February 18, 2014

LUAHAN RASA PRAKTIKUM

Salam semua…
Disebabkan mata tak boleh nak lelap macam biasa (harap2 bukan insomnia)
Makanya, terdetik hati untuk melawat ke blog yang dah lama tak singgah. Bukan tak sudi Cuma masa tak mengizinkan..betullah kata pepatah arab, MASA ITU IBARAT PEDANG..
Rasanya, masa ibarat pedang lagi berkesan jika dibandingkan dengan masa ibarat emas, kenapa?? Sebabnya kalau emas sinonim dengan keselesaan lain pulak dengan pedang. Mesti rasa takut, cemas, berdebar. (everyone has their own opinion)

Tahun baru.. as usual meningkat satu lagi tingkat umur. Maturity, age difference, and so many that can be related to age. For me, age is a number but at some point I could feel the maturity. Oh!! Hate those matured word. Facts is facts.
Alhamdullillah 2014 means im on my final year at IPG doing education in math. May Allah bless my journey this year. Amin.

I am doing my 3rd practicum at SK Gadong Jaya. This is my second school at rural after SK Syahbandar. Teaching math and English. Rasa macam tak percaya pulak yang kena mengajar English sedangkan dulu rasa macam tak pandai je English tapi tula my mom penah cakap, if you want something, do hope and pray. Allah listens to every words you speak. Amin. Tu la kata-kata mak. Hehehe…
Experience kat sekolah rural area ni memang lain dari town area. Memandangkan rural area tak macam Bandar. Mereka mungkin ada tv, astro dan macam-macam lagi. Cuma perkara yang membezakan ialah persepsi. Bandar, murid-murid mungkin terdedah dengan suasana yang penuh dengan education. Everywhere is about education. But kat rural area, boleh la dikatakan kesedaran ilmu tu masih kurang sedih!!..

Yang paling menyedihkan lagi, guru yang sepatutnya timbulkan kesedaran ilmu tapi kenapa ada segelintir guru yang mengajar kat rural area ni tak bersemangat dan selalu mendiskriminasikan murid-murid. Tak salah kalau sekadar nak bagi kesedaran kepada mereka, tapi ingatla, hak murid-murid adalah untuk menuntut ilmu. Tanggungjawab kita memberi ilmu. Tapi sampai tak mengajar apa cer????

This want is the real story based on my experience.

Ada sorang cikgu ni tengah lepak2 kat kantin sekolah sambil merokok. (excuse me, kawasan sekolah adalah kawasan larangan merokok). Tengah lepak2 bunyi la loceng yang menandakan masa tamat untuk mulakan masa yang baru. Sepatutnya guru tersebut masuklah kelas yang dia ajar tapi dia boleh plak cakap camni
“ala, atuk, nenek kita dulu pun tak sekolah jugak. Hidup jugak.. anak2 jadik engineer doctor jugak”
KEPALA HOTAKKKK kau!!!!! This statement really make me lost my respect to him as a senior.

Cakap tak pakai otak. Malu la ada jugak guru berfikiran macam tak pergi sekolah. Mungkin kau pun tak pergi sekolah kot dulu..tu yang cakap camtu. Pastu dah takde keje lain ko pun masukla mengajar..
Shame on you!!!!

What make me more sad is class yang dia tak masuk tu sememangnya kelas belakang yang murid-murid tak tau langsung tentang matematik.
Sedih tapi ini la reality. Guru punya mentality pun tak maju macam mana la nak wujudkan mentality kelas pertama….

Benarlah orang kata
‘doktor bolehla bunuh seorang pesakit’
‘jurutera boleh bunuh sejuta orang sekelip mata’
Tapi
‘guru boleh sepanjang generasi dari muda sehingga tua’

“jika kita ingin melihat kemajuan sesebuah negara, lihatlah pemuda pemudi nya..”


Sekian~~