Thursday, November 24, 2011

Footbal football and football again.


Salam semua~~~

Frankly speaking, im not a football fans..

I don’t even know football rules


But rite now I shoud say,

I love FOOTBALL

Crazy?? I know that’s me, new born of me (*evil laugh)

Everything starts because of one of my classmates.

Thnks to WAN HAFIZAH WAN DERAMAN, she introduced to me about football since she is a huge sports fans..

Eventhough i play sport, but im n

ot addicted or huge fans of sport

(thts wat I always say )

Btw, during this holiday,

Malaysia played few matches ( mala

ysia vs indonesia, Malaysia vs syria)

I couldnt believe it that I watched both matches.

Whatever it is ….

I just wanna say

A BEST OF LUCK FROM ME TO ALL OF U GUYS

PLAY WELL FOR THE FUTURE


AND GOOD LUCK!!!



Wednesday, November 2, 2011

WONDERING????

Salam semua…

Setiap hari terasa nak update blog,

Tapi tak taula nak tulis apa….

Diri ini bukanlah sehebat penulis blog yg lain..

Mungkin lepas ni kena update dgn current issues..

Serius, I don’t know wat I need to talk about..

Sometimes membuak2 rasa dihati suruh update blog

Tapi masalahnya tak tau nak tulis ape..

Macam mana?

Agak2 mana datangnya idea nak update post kat blog ek?

Hmmm….

Ok tu je

Salam-

Saturday, October 22, 2011

D.E.A.N vs S.A.M

Salam…

While singing…

“Tanya sama pokok..apa sebab goyang….”

Whatttt??????????????

How can I miss all those things..

Well. No big problem anyway..

Its about my SUPERNATURAL…

Final season was 6 and I thought it is FINAL..

But it is not!!!

They hv season 7!!

And it is already out!

Ha3…I will search for it.

Dunt worry

Gud luck diha!

Bye~~

wsalam

Monday, October 10, 2011

GIVE OR NOT TO GIVE

I used blame ppl when smting is wrong

Without knowing the reason…

I keep blaming….

Until one day,

I read a book… I love these quotes…

‘ jangan berfikir sebanyak mana kita menerima tapi fikir sebanyak mana kita memberi’

Life is not about ‘RIGHTS’ but it is about ‘ROLES’

Thank you for realizing me….

And now I am trying to gv my best to my family…

I am trying….

-Dieha N

Sunday, October 9, 2011

R.I.N.D.U

At this moment,

I feel empty…

Miss my blog…

Dear my mr. blogspot:

Do u miss me?

Monday, August 29, 2011

RAYA AIDILFITRI…

Berlalu la sudah ramadhan sebulan berpuasa

Tiba syawal kita rayakan dengan rasa gembira….

Anak muda di rantauan semuanya pulang ke desa

Ibu dan ayah keriangan bersyukur tak terkira……

Ok now it is raya celebrating..

Alhamdullilah till now I still alive to celebrate raya…

Thanks ALLAH for giving me chances breathing….

It is happy moment celebrate raya at my hometown, perak…

Together with my cutey aunt, NORBADRIAH AHMAD..

Please babe!!!! Eat a lot!!!

Of course my grandma also so happy see us…

Since it is too long for us never get chance to see my grandma…

Hari raya is the only day we will see her…

(sibuk kot)

But honestly, deep in my heart,

I should say im not so happy with my ramadhan..

Sim being so terrible

Hope ALLAH give me opportunity to see next ramadhan…

I want to be a better person in future..

Amin..

Selamat hari raya aidilfitri to all of you..

Friday, August 19, 2011

PERJALANAN MENCARI SEBUAH KEBENARAN

Ketika diri mencari sinar,

Secebis cahaya menerangi haluan

Adakalanya langkah ku tersasar, tersungkur di lembah kegelapan….

Diriku bukanlah insan yang setabah srikandi Asiah,

Diri ku juga bukanlah pemurah seperti Siti khadijah,

Namun, jauh disudut hati, terselit satu harapan….

Harapan yang tidak ada kepastian…

Namun, jauh di lubuk hati, harapan tergantung..

Tatkala ujian datang melanda,

Diriku seakan-akan tewas…

Tewas dengan segala dugaan dan cabaran…

Ku mengharapkan pertolongan Mu ..

Kerna ku tahu… sehebat mana pun diri ku ini,

Aku hanyalah insan kerdil di hadapan MU,

Luahan hati ku ini, bukanlah untuk tatapan umum,

Hanya,

Sedikit perkongsian ingin kucurahkan,

Ku tidak mendambakan belas kasihan umum,

Namun, ku hanya mendambakan pertolongan Mu…

Di waktu ini, kuterima segala ujian yang kau beri,

Andai ini penebus dosa ku yang lalu,

Namun, ku memohon kekuatan dan ketabahan …

Agar di penghujung jalan,

Kutemui cahaya yang sebenar…..

Cahaya kepada pengharapan yang tergantung…

Agar menemui kepastian..

Satu kepastian yang hakiki…

Luahan rasa nukilan….

MN. 2134. E-1-27

Wednesday, August 10, 2011

Atas.bawah.atas?????

Who says

Who says u r not perfect

Who says u r not worth it

Who says u the only one that hurt it

Trust me that’s the price of beauty

Who says u r not preety

Who says ur not beautiful

Who said….

Song by Selena Gomez entitled who says….

Currently, I love this song…

Whenever I feel down and sad….

Skunk ni bulan puasa..

Bila sedih ak akan terpikir…

Kenapa aku selalu rasa macam ni…

Hmmmmm…..is it normal for a person who r going to be 20 act like this…

Weiii…ak sedih tau!!!!!!!!!!!!!!!

Ak tau salah nk expose perasaan dalam internet and now aku dah langgar semua prinsip yang aku letakkan dalam diri aku….

Plus this is my blog so whatttt!!!!!!!!!!!!!!!!

Bila ak tgk org moody…

Ak down..ak baru je nk suka suki dgn dia pulak dah dye moody..

Sedih lagi!!!!!

Bila aku tengok idea aku tak kena terima

Sedih lagi!!!!

Bila lambat datang kelas

Sedih lagi!!!!

Ak tau satu benda je dalam hidup ni…

Seramai mana pun orang yang anggap memahami aku..

Aku cakap…

Takde sape yang memahami pun..

Aku pun tak mengharap orang memahami aku sebab ak sedar ak pun dah tak memahami orang…

Malas!!!!!!

That’s it!!!

Sorry im too cruel this time…

Maaf kepada sume kawan2 aku…

Ida, elly, trah, akak, jah hehehehehe, dan yang lain2 yang aku penah buat korang terasa (u no urself)

Ak takde niat pun nk sakitkn hati korang tapi ak geram…tersangat geram…

Dear mubina: saat ni terus terang aku rindu kau..rindu sangat..ak nk peluk kau kuat2 aku nk nangis kat kau…ak rindu ulie, deqda ngn lain2 .. ak rasa skunk ni ak berperang perasaan cam ak nk study bio dulu pastu ulie dtg pujuk….

Ak nk repeat sume tu..ak tak mau duk kat sini….

Tuesday, July 12, 2011

P.L.K.N SEASON

SALAM SEMUA…

‘being choose or not is an option’

Dear Ayuni ( my lil sis ),

Congrats for being chosen as a Pelatih PLKN..

U r so lucky to hv those experiences…

Enjoy ur training session…

From: ur elder sis..

My sis got the PLKN and it is hoorayyy!!!!

She so lucky to hv the oppurtinities join the PLKN..

Sooo jealous!

Tapi takpe..coz dye mmg patut pergi …

Belajar kawad sikit…gelapkan muka tu…

Last but not least….

GUD LUCK!!!!

Tuesday, July 5, 2011

BUSY.ITU.SERONOK.

Salam semua….

Feel like ages tak update blog..rindu sangant nak mencoretkan beberapa baris kata-kata yang dapat dijadikan sebagai pedoman…terus terang lah cakap sem ni amatlah penat dengan kerja-kerja dan segala hands on yang kena buat…

Who, said being a teacher is the simplest job in the world??? BIG FATTY LIAR!!!

Well, honestly, I don’t mind with all the works because I do realize the importance of works!!! ( ha3 skema gilerr)

Tapi betul pe..ce bayangkan kalau kita study tak de kerja banyak..boring jugak…sebabnya stay kat hostel tak macam stay kat rumah.lengkap dengan segala kemudahan dan ada tv tapi kat hostel mana ade tv. Kalau ade pun kat bilik tv..tapi konpem takde astro.!!!! So, lebih baik waktupwaktu yang sennggang ni diisi dengan buat kerja..betulkan??? (boleh dapat markah penuh tak?)

Sebenarnya nothing wrong with all the works…lagipun, bila dapat banyak kerja ni especially geometry subject, sbnrnya seronok sgt…..sume guna laptop..software terasa coollll jak!!!!

Sangat2 cool!!!! GSP!!!

Walaupun tak hebat mcm dak3 RBT yang guna AUTOCAD yang jauh lebih hebat, tapi seronok juga sebab dapat hasilkan berbagai corak yang hebat dan cantik

Tessellation da siap!!!!

Pastu aritu buat tessellation ala-ala mcam Escher..fuhh!!!! penat sgt tapi best!!!!

Seriously,, this sem is a hectic semester..i am totally exhausted!!!!

Dear ALLAH,

Please gv me an extraordinary strength to finish everything…to get good result and to be a good teacher..amin…






Saturday, June 25, 2011

KISAH TESSELATION DAN GSP...

Salam semua..

Aduh!!!! Terkejut .terkejut..terkejut… rasa nak demam pun ade jugak..ya Allah, baru seminggu masuk kelas permulaan sem yang baru..kerja dah berlambak..hmm..sape kata jadi cikgu tu senng? Tu sume tipu…tipuuuuuuu!!!!!!!!!!

dalam dunia ni, takde keje yang senang dan boleh dipandang rendah’

Nak story sikit la kan, kerja banyak sangat sampai tido pun merata-rata (nasib tak tid0 luar bilik je)

Kerja yang banyak tu geometry tapi walaupun banyak seronokkkkkkkkk sangat!!!!!!!!... sebabnye kena guna gsp..cantik sangat dye punye kje..

Tugasannya, kami kena hasilkan satu corak yang dikenali sebagai tessellation…korang boleh cek kat internet tentang tessellation…

Kat bawah ni ade hasilnya…korang boleh check it out!













Wednesday, June 22, 2011

Forgive and forget...


Salam semua…

post kali ni bukan untuk mengadu nasib atau mengenang nasib tapi cume ingin melontarkan persoalan demi persoalan yang bermain dalam minda ni…sebenarnya apa tujuan kita berkawan?

Berdasarkan pengalaman aku…berkawan adalah tujuannya untuk

A) carik teman sehidup semati

B) ade teman untuk study

C) tempat untuk lepaskan geram

D) pengubat kesunyiaan

E) tempat pukul memukul

F) tempat untuk tunjukkan segala kelebihan diri

G) tempat persinggahan (bile broke up cari kawan, dah jumpa baru LESAP!)

H) tempat cubit menyubit





Pilihlah korang mana satu…. Andai kata ade manusia yang mengatakan bahwa ‘AKU SAYANG KAWAN LEBIH DARIPADA FAMILY’ bukalah mata korang..sebab kawan mungkin bila2 masa boleh buang korang tapi bukan family… saat susah saat senang hanya keluarga yang setia dengan korang… sayang family lebih sikit ok!

At this second, I learn to forgive and forget..to forgive u, I try my best to and I know u just a normal person.so, u hve right to be forgiving but to forget, it is hard because u should know what best friend mean for’




Sunday, June 19, 2011

Tempat baru...life baru!

Salam semua…

Maka, bermulalah kembali kehidupan seorang student di maktab….

Permulaan sem baru perlu diisi dengan

- azam dan tekad yang baru (of course), tapi, azam tu biarlah yang realistik sikit..jangan azam tinggi melangit tapi sampai akhir tahun nanti diri sendiri yang lengit!

Namun, persoalan disini, BAGAIMANA UNTUK MEWUJUDKAN KEAZAMAN ?

Firstly, perkara yang kita perlu buat renung kembali apa yang kita dah buat pada hari yang lepas…dalam bahasa mudah nya kita muhasabah diri supaya azam yang baru ni..letak satu target yang realistik dan logik untuk memperbaiki diri kita..

Kalau dulu la kan, assignment asyik hantar bukan last minute…out of limit!!!! So, sem ni ..SAYA BERAZAM UNTUK MENYIAPKAN ASSIGNMENT SEBELUM ATAU PADA TARIKH YANG TELAH DITETAPKAN….

Then, lepas dah ada azam, cek balik logik tak azam tu…dengan cara mengikut kemampuan diri dan orang yang berada di persekitaran korang…

Contoh azam saya logik ke??? Hmmm logik la..sebab sem lepas assignment tak hantar pada waktunya sebab suke start lewat ..waktu buat tu tak penah fokus..sume tu salah saya sendiri..saya boleh ubah tu sume…konklusinya azam saya tu realistik….

Namun, tak dinafikan kata-kata indah untuk ditutrkan..namun sukar untuk melakukannya serta mengekalkannya..oleh itu, mewujudkan azam perlu mempunyai perancangan yan tetap…

Buat pemulaan ni,

-catatla setiap perkara yang akan kita buat sebelum tdo…(tak ctt pun takpe tapi at least kita plan)

-lakukan !!! (kena istiqamah)

Dulu waktu kecik2 mak selalu pesan, nak berubah tu senng..cume diri sendiri je yang tak mau..so banyak kan DOA!!!...

p/s: tulis sng nak buat tu susah…

entry ni untuk semua dan diri sendiri jugak…

sem baru ni dapat bilik baru warna ‘pink'

warne je same..katil tak!

Tuesday, June 14, 2011

SUKAN ITU PENTING....

Salam semua

“majulah sukan untuk negara”

“1sukan 1malaysia”

Seringkali kita dengar laungan ni pabila musim2 sukan..oleh itu, disebabkan sukan untuk sekolah pun nak dekat ( tamatnya SIPMA,SUKMA dan PIALA FA). Post kali ni nak berkisar tentang sukan.

Biasanya orang kaitkan sukan dengan sihat tubuh badan ..selain itu, tak kurang juga sesetengah ibu bapa yang tak membenarkan anak2nya terlibat secara aktif dalam sukan..( no comment since I dont hv kids)

Namun, sedar atau tidak sebenarnya dapat juga meningkatkan motivasi diri..

Tak caye??? Jom kita ikuti satu cerita kisah benar tentaang seorang hamba Allah ni..

BOWLING TOURNAMENT…

Tersebutlah kisah satu hari,Azura ( bukan nama sebenar) seorang remaja yang sangat meminati sukan. Baginya, setiap sukan perlu mempunyai skill tertentu dan kemahiran. Namun, bukanlah bermakna orang lain tak boleh nak main kalau takde skill Cuma mungkin main tanpa kemahiran.

Lantas, satu hari, diadakan satu tournament bowling sempena family day dye..

Azura pun join la…tambahan pula, Azura merupakan seorang ahli kelab bowling di tempatnya. Berbekalkan skill dan kemahiran yang dia ada. Maka, perlawanan pun bermula.

1st throw: 3 pin jatuh

2nd throw: tak jatuh pun

Boleh dikatakan score Azura sangat teruk..





lebih kurang macam ni la!


Nak tau sebabnya?

- mula2 dye konfiden nak main

- lepas tu, dye dah tak score, walhal dye nampak kawan dye yang lain score…( dye dah tension)

- motivasi down

‘ eh macam mana ni? Ak dah ketinggalan jauh ni. Sian group aku, teruk nya aku main hari ni…

Tolonglah…

(balingan seterusnya, dye gagal jugak untuk dapat strike atau spare. Kalau jatuh pun setakat 3 atau 4.

Tapi,

Go..go..azura!!! come on! U can do it..kau baling je…ak nampak kau ade skill kau ok la beb! Kau campak je bola tu!. Pekik salah seorang sepupu dye.

Yelah zura ! kau takyah kisah sangat dengan score tuh! Kau main je have fun…

Tau tak…akhirnya azura berjaya jugak..takda dah lambang “ - -“. Ade strike ngn spare..

Berdasarkan pengalaman dye …

Azura mendapati bahawa:

-dia merupakan seorang yang sangat mudah patah semangat

-bowling merupakan sukan yang sangat 1000x memerlukan semnagt motivasi yang tinggi

- skill penting tapi motivasi diri jugak sama penting

- bowling sangat ‘tough’ sbb seorang mampu mengubah nasib untuk satu pasukan.. kiranya macam masing-masing terbeban dengan beban sendiri walaupun dalam satu group. Tak macam kita main hoki, tangunggjawab bersama tapi masing-masing perlu fokus pada bahagian masing2.

Konklusi: so, sapa kata, sukan hanya untuk kesihatan badan je…sports also can improve our self-esteem..

So, people! Let do sports!!!

J J J J J

(delima la nak main hoki untuk sem depan….nak main…tapi,….)

Sunday, June 12, 2011

TIOMAN TO MELAKA....

Salam semua

Cuti pertengahan semester pun dah nak abis, dan cuti kali ini betul2 macam cuti yang sebenar

Sebabnya:

1) tak bawak balik satu buku pun

2) bawak balik satu beg je ( beg pakian ja)

3) g holiday sana-sini

Sebelum ni kalau cuti je mula nak bawak balik beg berkilo2

Sampai mak pun pening nak sumbat sume barang dalam keta tapi, kali ni lega sbb balik pun mak tak amik ( naik ktm sendiri…)

Puncanya disbbkan pergi tioman la….hehehehhe ( ok, stop pasal tioman)

Since, everybody gets annoy when im start talk about tioman…ha3

But……

Please last from me about tioman…

“ moments we spent together, we will be my sweet memories ever….wish to all of u guys gud luck for ur future carrier…spread to the world tht Malaysia is the best country to visit “.

Lepas satu-satu..lepas tioman g Melaka pulak

Honestly, at the first thought Melaka takde ap pun yang nk dilawat …tapi, bile pergi je

Bah! Cantik sungguh Melaka. Cantik. Menawan. Sejarah!. Tu yang terlintas kat pikiran …so, don’t judge the book by its cover…( lesson learnt to me)

Well, tempat yang paling best semestinya zoo Melaka..dalam banyak2 zoo yang ada kat Malaysia ni, I should say zoo Melaka is the best place to visit..sebabnya :-

-kita dapat tengok haiwan dye live depan mata

- lokasi nya yang sememangnye seperti kat dalam hutan…

- besar pun ye gak

- tapi, yang paling best sebb dye ade perkhidmatan tunggang kuda.( mestila tak lepaskan peluang ni)

Next place yang best AFAMOSA..

I haven’t heard this place before..( terus terang kata, mmg kuno) I thought it is A famosa yang ade kubu peprengn ngn tempat persemadian orang portugis tuh! Tapi sebenarnya bukan!

Otw nak g sana pun dh memakan masa yang lama so bile sampai2 je ( dengn muka bngn dari tidur) terkejut

Wow! Cantiknya!

Apa yang best di AFAMOSA

-cowboy town

-tungggang kuda (mestila de best!)

-multi animal show

-taman rama-rama live

- animal safaddekat sini jugak tyme malam tu ade show tntg red Indian…best jugakla… and owh satu lagi kat town tu jugak ade boling center..

Thts it! Salam

P;s/ actually I want to talk about sports vs mental endurance maybe next post kot (pgalaman main bowling)

-ap2pun enjoy the pic


my 'big family'











Sunday, June 5, 2011

TIOMAN ISLAND.. (PART 3 )


salam semua…

INTRO: setiap perkara yang kita alami, mesti ada suka dan duka.

yang suka dikenang

yang duka disimpan.

ingatlah, walaupun memori itu duka. kenanglah ia kerana saat kamu tidak akan ulang kenangn tersebut, kamu akan tersenyum melihat keindahan setiap kenangan yang kamu lalui….

(madhihah,2011)

sebenarnya secara jujur tak banyak kenangan pahit yang erdapat sewaktu berada di tioman. segala yang dialami hanyalah kenangan manis…manis dan manis …

TAPIII!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Serius gua cakapla, mula2 lagi gua dah panassssss!!!! dengan KEJUTAN yang di ‘plan’ oleh kawan gua…

Serius beb ak sedih tahap …… ( tak terkata sedih dye)

Sampai hati korang buat camni kat saya..

Isk..isk…isk..

L L L L L L L

Perkara yang sedih nya ialah

SURPRISE YANG DIORANG BUAT SEMPENA HARI LAHIR ATIRAH KE-20!

Pelikkan?? Sepatutnya gembira untuk sambutnya di TBS dengan penumpang-penumpang yang naik bas malam tu, tapi saya seddih sangat!!!! (sorry trah, ak Cuma nak elakkan air mata dari gugur je..takde niat lain..bukan tak mau jamah kek cume tak sampai hati nak jamah)

Hakikatnya, diri ini bukanlah insan yang mampu untuk menerima satu kejutan yang wei gila besar kot!!!!

Petang tu dah plan baik ngan akak untuk sambut besday atirah..tiba2 akak cakpa trah dh balik petang..sedih tak sempat jumpa… baru ingat nak sms dalam bus nnti ( konon nk jd orang terakhirla) last2 ak yang terkejut balik!!! Ha3

So…

Dear

i) atirah

ii) ida

iii) che po

bukan marah kat korang Cuma pleaseee after this jangan buat surprise yang terkejut camni..benda lain korang boleh buat balik tepung ke apeke tak kisah tapi jangan yang ni tau..ak mmg takleh terima. Apa2pun thnk you for the surprise …jugak, mohon ampun dari hujung rambut ke hujung kaki…

dear ATIRAH,

happy birthday to you girl!

-sayang kau

-good luck study!!

-jdik guru yang baik tau!

-may ALLAH bless you..

-kim salam kat family yek!!!!

PENUTUP: itulah sahaja kenangan pahit yang dapat sewaktu trip kat tioman ni..tak marah kat korang dan tak pelulah mintak maaf yek..

p:s/ ida, sorry mlm tu tak layan ida ckap..tgh moody!

Wsalam...