Thursday, June 28, 2012

KAGUM


Salam semua…

Secara terus terang, hati meronta-ronta suruh update the next entry….
Bak kata seorang hamba Allah ni: ‘boboy boi 2 wujud sebb ade permintaan-lebih kurgla ayat tu - J
Maka, seperti kebiasaan untuk update blog, mp3 kesayangan diambil dan disumbat kan ke telinga lalu CN BLUE mula menjalankan tugas mereka….




Post kali ni nak kongsi seribu satu pengalaman yang dikira takkan dapat ditukar ganti hatta dengan emas sekalipun…satu pengalaman/memori yang perlu disisip, disusun kemas dalam folder ingatan agar ingatan jangka masa pendek dapat memproses kesemuanya masuk ke dalam folder ingatan jangka masa panjang 

>>>>>> mood MAB tak hilang lagi…

KAGUM UNIT BERUNIFORM

TARIKH : 9 – 14 JUN 2012

LOKASI : IPG KAMPUS PERLIS

PESERTA : currently, this is my fav pic….






Kami mulakan perjalanan hari sabtu pagi…seriously, terdapat sedikit kesilapan maklumat ..punyala ingat hari berlepas hari ahad..tiba-tiba hari sabtu, sedikit menggelabah di situ…

Format KAGUM untuk unit beruniform ni mudah je….walaupun kami satu maktab, tapi, kemudiannya kami dipecahkan kepada unit masing-masing.

Lantas, disinilah bermulanya segala suka-duka kami bersepuluh…..

At first, diri ni tak rasa pape pun..eh jap2 tipula tak rasa penat kan??? Serius penat bila kena pasang khemah  dan stay sampai lewat malam…tapi tak kisah la…

Tapi tak tau la yang lain2..seronok kot jumpa kawan baru…yela bila PENGAKAP bertemu PENGAKAP…maka mereka pun mulala menyanyi

‘apa guna susah hati..’

‘di sini senang di sana senang…’

sepanjang seminggu asyik menyanyi je keje....kami yang penat nak dengar!!!

Banyak la lagi lagu mereka tak tercapai akal nak menghafal nya…

Bila KRS bertemu KRS…maka akan kedengaranlah segala macam tepukan yang ada kat dalam dunia ni….

‘tepuk2 tepuk KRS”

‘tepuk2 tepuk2 terima kasih’

Dan banyak la lagi..maaf, kami PPIM je takde tepukan, takde nyanyian…tapi at least kami cukup makan >>>>> (erkkkkkkkkkkkkkkkkk……(kenyang seminggu kat camp site..nasi sedap!)

masa KAGUM ni jugak , nak dijadikan satu cerita la kan…kami ada seorang ahli unit beruniform yang sangat best, sporting, vanderva dan macam2 lagi la…sehingga layak dapat anugerah untuk KAGUM la kan..(tak yah sebut nama la kita tengok 
gambar je…)

bukan setakat kunci motor je dapat pinjam..kami ada helikopter lagi..korg ade????


Tapi yang paling pelik nya apabila sampai je kat camp site…zapppppppppppp!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Seakan zip yang sungguh kuat ..jarang kami mendengar celotehnya yang sentiasa akan menghiburkan hati..kalau ada pun, orang kata celoteh tahap intermediate bukan advance mcm selalu…kenapa? Sebab dye R.I.N.D.U kami kot  (takpe kami faham~~~)

Sepanjang seminggu kat situ banyak benda yang belajar..kalau dulu mungkin life survival tu kurang tapi serius cakapla after KAGUM..I really believe in myself about life survival…BULUH, PARANG, TALI  semua meninggalkan kesan yang sangat indah dan manis..siapa sangka kan budak Bandar boleh pegang buluh..dah pegang boleh pulak gergaji buluh tu…hebat la kan….i should say  what mr gana said to us..

BELIEVE IN URSELF THAT U ARE DAMN BLOODY GOOD.. 

Ayat yang lebih baik 

BELIEVE IN YOURSELF THAT YOU ARE THE BEST!..

Momen2 yang pasti membuatkan diri ini tersenyum sampai ke telinga :

Buat gajet

Mula2 dengar perkataan gajet, mati2la ingat gajet tu mcm galaxy tab ke, galaxy note ke dan seumpamanya…. Mana logic kan duk dalam hutan nak guna sume tu…rupa2nya gajet tu mcm ni :

antara salah satu gajet dr pengakap.....


Paling yang takkan dilupakan dalam hidup ni, i did gajet!!!! together  with aini n hanan… apapun pengalaman buat gajet mmg seronok dan penat..tersangat penat..namun, haruss diakui gajet pengakap lagi cantik dan hebat…


Join bantu mula dan kawad (tak mau ingat kawad),  it was my first time and it will be my last time lari pakai kasut kawad ppim tu…dahla sakit, keras, tak cantik, menyakitkan…seminggu jugak la kena tahan sakit but it is ok..pengalaman tuh!!!!!...

Paling takleh blah ialah:

Kak yuni : dik, kitaorg nk g padang besar ni?

Me: ape kak? Sekarang? Nak ikut jugak….

Kak yuni : sekarang, dengan atlet sekali

Me: xpela kak, tak ikut..

Dengan hati berat dan sedih takpe kami tak pegi…..

At last kami pergi jugak  :-P

Bak kata cik lin “ susah bawak UB KAGUM ni, asyik nk bersepuluh je” (senyum  je 

saya mampu)- thank you cik LIN atas pujiaan itu!

Lagi, ofkosla momen2 lulalu n ola oli….

The best game ever lah! Siapa sangka kan, berlainan negeri dapat disatukan dengan sebuah permainan kanak-kanak yang sama….terasa beruntung pulak diri ni dilahirkan awal..zaman sekarang ni, agak2 ada lagi ke budak2 yang main macam kami…??? Hmmmm..

Keterujaan tersebut menyebabkan sehingga kini, nyanyian tu masih melekat dan menjadi siulan antara kami..kah3…(malu untuk mengaku? Just admit it! Tak salah pun)

Buktinya : 

yeahhh...sudah terang lagi bersuluh....
Keadaan menuntut kami untuk jarang terserempak, tapi bila dh jumpa , memang riuh satu KAMPUS IPG PERLIS TU !!!!

Lokasi : sempadan camp site pengakap dan PBSM

Caption: GILA RINDU TEAM IPTEKNIK


          Muka masing2 berubah 360 darjah especially…….(tak yah sebut kot tgk gmbr je dh tau )….



P/s : terlalu bnyk rasanya untuk diungkapkan dengan kata-kata..lantas, biarlah sekeping gambar mengungkap beribu perkataan yang mungkin lebih bermakna…..

hebat macam superman~~~~~~~
walaupun kami bakal guru, kami tetap kami~~~~


Thank you ALLAH for giving me this opportunity getting know all of them..

Salam UB KAGUM 2012

9 JUN 2012-14 JUN 2012

IPG KAMPUS PERLIS…

~ A.R.I.G.A.T.O.U~

video






Friday, June 22, 2012

PRE KAGUM




Salam semua……

Orang kata  ‘a picture can tell  thousand stories’

Kalau dulu, tak rasa apa-apa pun statement tu, for me it just a normal statement without any meaning. Kira macam meaningless la…

Sekarang ni, sekeping gmbr pun, terasa macam berharga sangat mungkin sebab faktor umur jugak kot..semakin kita tua, semakin kita terasa memori tu jauh kebelakang meninggalkan kita dibelakang.

Post kali ini ditulis berdasarkan pengalaman selama seminggu sebelum pergi KAGUM…

To be honest, im not really into it. Maknanya, tak pernah pun nak cuba untuk membayangkan macam mana KAGUM tu nanti. Mungkin sama je kot macam HKSBP tyme kat SESERI dulu….. bese la aktiviti dye :

-         - Berkumpul ramai2
-          -Buat aktiviti yang dirancangkan
-          -Then, balik

Unfortunately, KAGUM its not only that..it is more than that..

Sebabnya:

-          Orang lain dapat cuti 3 minggu , kami hanya cuti seminggu….

-           1 minggu kami di maktab untuk latihan pusat
-          1 minggu kami di perlis

Sedih woooo…cuti terpaksa dipendekkan. Namun, hati kena redha.jiwa kena tabah, mental kena cekal..

(mungkin, orang yang bercuti panjang di luar sana senyum2 kambing sebab cuti kami dipendekkan, tapi sebenarnya I feel like being an awesome person sebab terpilih untuk menjalani latihan pusat yang sangat happening, stylo, stylish, and OWHSEM
(my word to describe smthing more that awesome)…

Jap2 sebelum tu, memperkenalkan insan2 yang terpilih yang telah dipendekkan cutinya:

mampu edit mcm ni je...kesuntukan masa...



So, taraaaaaa~~~~~~  

these ppl are the selected one..the one and only one….

Personally, kami memang satu maktab , pernah la jumpa, terserempak tepi jalan, tapi tak la kenal mana pun..sekali, bersama2 dalam seminggu menjalani latihan pusat… baru la terserlah kesengalan masing2 
(maaf ek jika kasar..tapi mmg betul pun..again sorry)

aktiviti yang kami buat waktu latihan pusat

-        **  Anyam ketupat… 
     dikendalikan oleh encik Helmy selaku warga veteran yang mahir…J
Yang paling tak leh blah sekali, ada ke patut aktiviti tu namanya Ketupat Bakal Menantu..sah2 la memang kena buat cantik2, kemas2.. tapi kiranya encik Helmy dah lepas la sebabnya skill dan talentnya memang perghhh!!!! 
Hebat la..cakap je ketupat ape. Petik jari, konfem siap!!!!

 Bak katanya : cam ultraman….


-         **Bantu mula …. 
      Dikelolakan oleh encik Arif dan cik Mahirah selaku warga PBSM yang sungguh berdedikasi ( tabik spring sama mereka)… 
     aktiviti yang memaksa kami untuk berimaginasi bersama sel2 darah merah, patah riuk dan segala macam putus…sampai sekarang masih ingat satu soklan nie
     “macam mana kalau jari orang tu putus , pastu jatuh dalam pasir, dah jatuh dalam pasir kena gigit semut”- 
     hahahahahahaha, mmg gelak guling2 la  kan…. :-D
  
-          **Kawad kaki 
     oleh enchek2 KRS dan Pengakap….
-          Ikatan dan simpulan  di bwah pengakap…

-          Orienteering (yg ni paling best, bersiar2 di sekitar  Tasik Permaisuri…)


-          **Masakan rimba 
      oleh kak arifah dan kak nisah ahah!!!!!
Honestly, that was my first time involved with masakan rimba….teringin nak tahu dan sekarang dah tahu!!!!... thank you to kak arifahahah!!!! (gabungan kak arifah n kak nisah)….

-          DAMNNNN!!!!!!!!!!!!! How should I forget the most memorable ever activity, PT!!! dilaksankan oleh Encik PT kami….inilah satu2 nya aktiviti kegemaran yang kami lakukan setiap pagi..thank you soooooooooo much for PT training….malangnya, kita takde gambar waktu PT bersama….


Tu aktiviti yang formal kami buat yang tak formal???? Uish, tak cukup untuk dilistkan..

Tapi paling yang tak boleh blah dan lupa ialah:

-          Layang2, mangga dan yang paling penting helikopter mendarat….

ni sume hasil usaha kak nisah haha!!!



Aktiviti yang paling saya suka, bila kita ramai2 amik buah mangga kat sebelah makmal TM tu mmg akan diingati sampai sekarang la….


Ni baru pra kagum…tapi sejujurnya, sepanjang seminggu di latihan pusat, saya lebih rindu latihan di maktab...

Gelak tawa berselang seli dengan jeritan dan gurau senda yang kadangkala terpaksa sakit perut untuk tahan gelak….

Sungguh banyak ilmu yang belajar..the best part is belajar anyam ketupat, bantu mula dan masakan rimba…..

Thank you soo much atas segala ilmu yang diberikan….

Juga, mohon maaf atas kesilapan, silap salah , segala pelakuan yang kurang disenangi dan tak sepatutnya dilakukan…

P/S   : tapi serius ar, rasa2nya seminggu semester baru ni, demam rindu tak   hilang lagi rasanya…setiap tempat yang kita buat aktiviti akan mengimbau kembali kenangan kita bersama…..

        : disebabkan kak yuni send message rindu, so post ni terus diupdate

: insan yang terpilih untuk memenangi anugerah peserta KAGUM unit beruniform ialah KAK NISAH ….sebab Berjaya pinjam sebuah motosikal dan sebuah helikopter…ahah!


Next post : KAGUM …….
Synopsis: menceritakan tentang kisah seorang ahli kami  yang automatik akan senyap apabila di base camp, aktiviti yang dijalankan sepanjang seminggu dan juga terdapat sesi recap childhood memories……tak dilupakan juga kesan KAGUM yang sangat hebat kepada 10 orang ni....